Bli andelsägare av lokalt producerad ull från fårgårdar i Dalarna!

Vad får du och vad kostar det?

En andel av
Nivå 1 – ca 1 kg rensad och klassad ullfäll – 340 kr + frakt
Nivå 2 – ca 650 gr garn spunnet på Wålstedts ullspinneri – 1350 kr + frakt (208kr/hg + frakt)

 

Tack till ALLA som  köpt  en andel ull. Nu stänger vi  beställningsformuläret för den här gången och hoppas kunna fortsätta år 2024.

 

Hur går det då till?

Det går till så att man som andelsägare(hantverkare/konsument) köper in sig på en eller flera andelar av en fårgårds fiberproduktion. Vi genomför detta i samband med klippningen på hösten, som är en av de två klippningarna som ofta görs på en gård varje år, då ullen oftast har lite finare kvalité som passar bra att spinna. En klippning ger i snitt 1 kg ull som blir ungefär 650 gram spunnet garn då en del av vikten minskar när den rensas, tvättas och spinns, och som sedan räcker som material till att sticka en tröja i stl S-L eller väva en barnpläd med måtten ca 80×80 cm.

I denna pilot ingår ull av olika kvalitéer från ca 6-8 olika gårdar runt om i Dalarna och som tillsammans skapar en unik ullblandning och upplaga av fina väv- och stick¬garner. Ullen klassificeras och spinns hos det anrika ullspinneriet Wålstedts i Dala-Floda. Kostnaden baseras på att alla led fått skäligt betalt. Fårgården har fått ett bra pris som täcker en professionell klippning samt ger en förtjänst för arbetet att ta vara på ullen (som idag ofta ses som ett avfall) och kostnader för att spinna följer spinneriets räknemodell, till det tillkommer en serviceavgift och frakt. Under perioden 22 mars – 31 maj går det att köpa andelar och ullen/garnerna levereras efter klippning/spinning under senhösten 2023 (troligen i november).

Vi kommer att hålla fårgårdarna/andelsägare uppdaterade under resans gång och önskar gärna er feedback hur ni upplevde att det fungerade samt att vi är nyfikna i vilka textila produkter sedan garnet bidragit till. Ni som deltar får gärna tagga processen i sociala medier under #ettkiloull.

För dig som bara vill stötta utvecklingen av ullhanteringen i länet går det utmärkt att köpa en andel och ge bort ullen som delvis fördelas ut på de andra andelsägarna samt kommer användas till utbildning och detta väljer du som ett alternativ när du genomför köpet.

Mer om affärsmodellen:

Affärsmodellen har inspirerats av andelsjordbruket där riskerna i produktionskedjan fördelas ut mellan producent och konsument. Det är ett sätt att skapa intresse för lokalt producerade textila produkter utan att en fårägare behöver ha kunskap om hela kedjan för att kunna sälja sin ull – i piloten gör vi det tillsammans! Idag är infrastrukturen för ullhantering skör och på sina håll helt obefintlig. I Dalarna har vi idag ca 600-700 gårdar och många hantverkare, men endast ett spinneri och en professionell fårklippare.

Visste du att:

Ull är 100 procent förnybar
Ull värmer även när den är våt
Ull är naturligt brandsäker
Ull är smutsavvisande
Ull är komposterbar
Källa: Om ull, Annkristin Hult,
Hemslöjdens förlag 2020

Mer om Wålstedts:

Wålstedts ullspinneri grundades redan 1918 och har i över ett sekel spunnit garner till industri- och hantverksproduktion. Idag erbjuder de även kurser, guidade turer och sin kompetens inom material/produktionskunskap. De är också en mycket viktig aktör i den nationella utvecklingen av den svenska ullen.
https://www.walstedts.com/

För mer information hör av dig till Lina Sofia Lundin –  lina.lundin@borlange.se 

LOKAL PRODUKTION

ANDELSULL

KÖP EN ANDEL

1KG ULL

DALARNAS

HEMSLÖJDSBUTIKER