Utställningen visas 18 maj - 19 augusti på Kulturhuset i Leksand
Länge leve linet!
Lin är en mångsidig växt med en fantastisk historia. Redan för 6 000 år sedan visste egyptierna hur linne blir till. I Sverige var linnet livsviktigt fram tills att bomullen introducerades. I dag är linet viktigt igen för att det är en fiber som vi kan odla och utvinna här, där vi är. Och vi kan göra det på ett hållbart sätt.
Lin för livet är en disktrasa som torkar köksbordet en regnig tisdagsmorgon. Det är en skjorta som du har på dig på jobbmötet. Lin för livet är handduken du sveper om dig efter ett dopp i havet, påslakanet i sängen, duken på födelsedagskalaset, det återanvändbara kaffefiltret, golvet du går på.
I utställningen har vi samlat lin från hela Sverige, en inblick i det lin som finns i livet, för livet.
Varför är lin så bra?
Linne är skönt att bära och ventilerar fukt och värme. Dessutom har det bra uppsugningsförmåga vilket gör att det passar fint till handdukar och disktrasor. Lin är en av de starkaste växtfibrer som finns. Det gör att linne är tåligt, slitstarkt och kan användas länge. Därför är det bra för textilier som sängkläder. Att använda linnetyger i kläder och inredning är bra för miljön. Om du vet hur du ska förvara och sköta om ditt linne kan det hålla längre än du!
Carl von Linné gav linet det mycket passande namnet Linum usitatissimum, vilket betyder det utomordentligt nyttiga. Linet är en av våra äldsta kulturväxter som har följt människan i tusentals år. Linet har använts som material till beklädnadstyger, inredningstextilier, till rep och skira spetsar, men även inom byggnadsvårds i form av linolja och material till bland annat isolering. Listan på användningsområden för det vackra och hållbara linet kan bli lång, det kan Lin för livet ge oss ett smakprov på.
Välkommen att inspireras av linet!
Foto: Maja Nylander
Utställningen Lin för livet är framtagen av Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare inom slöjd.