Vi firar Hemslöjdens dag i hela Dalarna!

Den 2 september är det Hemslöjdens dag! Hemslöjdsföreningar över hela landet bjuder in alla intresserade att prova på slöjd och hantverk! Här får man chansen att lära känna sin lokala hemslöjdsförening. I Dalarna har vi 19 olika föreningar, ideella och ekonomiska. Sju av dessa har aktiviteter på Hemslöjdens Dag.

kl.10-15
Leksands Hemslöjdsvänner
och Leksands Hemslöjd bjuder in alla leksugna, kreativa och nyfikna barn till workshops med olika slöjdteman i Hemslöjdens Hus på Kyrkallén 1 mellan kl.10-15.  Aktiviteterna är gratis och passar barn i åldern 8-12 år. Workshops i pappersblommor, virkning, bandvävning och drop-in hela dagen på smide och i vävstugan. Försäljning av fika och tunnbröd.  Dräktbutiken har öppet.

kl. 11-14
I Rättvik hos Rättviks hemslöjdsförening är det öppet i Lillstugan bredvid Hemslöjdsstugan  kl. 11 -14. Där finns slöjdare i arbete samt lottförsäljning.

kl.12 –16
I Mora hos Mora Hemslöjdens vänner kan man mellan kl.12-16 prova på att spinna på slända eller spinnrock, tälja något, väva i deras lilla vävstol, prova på att fläta i björkrötter eller bekanta sig med vad som händer på Kaplagården under hösten. Mora har en egen föreningslokal i Kaplagården där också dagens aktiviteter är. Aktiviteterna är gratis och man bjuder på fika.

kl.11-14
Hos Mora Hemslöjd kan du delta i en broderiworkshop och brodera en liten dyna med fyrklöver, av kläde med pärlor och färgglada trådar. Workshopen inklusive material kostar 200kr. Här krävs föranmälan till Mora Hemslöjd – info@morahemslojd.se

kl.11-15
I Orsa finns både Orsa slöjdlag och Orsa lin och ull. Båda medverkar på Gammeldagsmarknad på Hembygdsgården i Orsa kl.11-15. Orsa slöjdlag visar upp smide, tvåändsstickning och växtfärgning och Vävstugan har öppet hus. Tillsammans med Orsa lin och ull kan man prova att bereda lin genom att bråka, skäkta och häckla. Kostnad för ett knippe lin att bereda är 20kr.

Har man inte möjlighet att delta på någon av föreningsträffarna runt om i landet kan man fira digitalt framför datorn!
Tälj en sked – Se Björn Svantesson, träslöjdare och mottagare av Bo Hammarskjölds stipendium, tälja en sked från start till slut.
Knyta rya – Jenny Berge, på Svensk Hemslöjd, visar hur man knyter rya på färdig botten.

Mer information finns att hämta på:
Hemslöjdens dag 2023 – Hemslöjden – slöjd och hantverk för alla (hemslojden.org)

 

 

Välkommen till ett hållbart och kreativt föreningsliv!

FALUN

KREATIVA BIBLIOTEK

SLÖJDEN, SKOGEN OCH HÅLLBARHETEN

RESIDENS

DALARNAS

FORMVECKA